Spring naar inhoud

Assertiviteit is steeds meer nodig in deze tijd!

We leven in een tijd, waarin we denken dat iedereen maar zegt wat hij/zij denkt. Waarin de jeugd op school al meer leert praten, voor zichzelf opkomen.

Dat is tenminste het beeld wat heerst! Als je in de praktijk gaat kijken, hebben heel veel mensen, dus ook jongeren, moeite om voor zichzelf op te komen. Te zeggen wat ze voelen en denken. En daar gaat het vaak mis!

Als ze in de opvoeding al hebben geleerd om te praten, dan nog is het lastig in de praktijk (op school, werk en prive). We moeten leren assertief te zijn, op een goede manier! Want waar zou dat beginnen?

Assertief zijn kan je leren. Alles wat we in de eerste jaren van ons leven (tot +/- 6jaar) leren, kopieren we van onze opvoeders. Die doen hun uiterste best om het zo goed mogelijk te doen. Maar, als zij uitstralen (in denken en handelen) dat ze eigenlijk niet de moeite waard zijn of moeten voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld, dan neem je dat gedrag als kind over. Dat hoort zo, dus weet je niet beter.

Als die aangeleerde gedragsvormen, normen en waarden die in je eerste levensjaren worden aangeleerd, zijn overtuigingen geworden. En een overtuiging zit diep vanbinnen!

Assertiviteit begint bij zelferkenning en zelfwaardering. Wanneer je steeds aanloopt tegen dezelfde dingen of reacties van anderen, dan zit daar de kern van de oplossing. Wannneer je leert om vanuit je onzekerheid jezelf te leren kennen, erkennen en waarderen, zal je veel meer en makkelijker vanuit je eigen gevoel kunnen praten. Zekerder overkomen! Dus zeggen wat jij er van vindt, op een fatsoenlijke manier, vanuit zekerheid en vertrouwen in jezelf. Zelfvertrouwen heet dat dus.

Om dit aan te kunnen leren, is inzicht nodig in je eigen gedrag en manier van denken en communicatie.

Wanneer je dat inzicht hebt, kan je die ingesleten patronen (overtuigingen) herkennen en veranderen.

PBL-Coaching & Training geeft individuele consulten en workshops op het gebied van Assertiviteit en Zelfvertrouwen. Voor meer informatie kijk op www.pblcoaching.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: