Spring naar inhoud

Crisis, en het belang van de Ondernemingsraad

De Ondernemingsraad is een afvaardiging van het personeel, een vertegenwoordiging.
Een bedrijf vanaf 50 werknemers is wettelijk verplicht een ondernemingsraad in te stellen.
Door veel ondernemers wordt het als ‘lastig’ ervaren.
Vaak proberen directies van grotere ondernemers ook onder goed overleg uit te komen.
En inderdaad, het kan best lastig zijn, als je maatregelen die je als ondernemer wil doorvoeren, eerst moet overleggen met je OR. Het is een wettelijke verplichting en wordt daarom vaak als vervelend ervaren….
Sommige mensen nemen plaats in de OR, omdat het hun baan ‘veilig’ stelt of, het geeft ze de kans om tegen de directie in te gaan….. Niet de bedoeling van degene die op jou gestemd hebben, denk ik.

Juist in deze tijd kan je er iets positiefs mee!
De OR heeft een bemiddelende functie tussen personeel en directie. Een belangrijk orgaan dus, met een grote verantwoordelijkheid! Van een goede OR kan iedereen profijt hebben!
Tenslotte hebben de medewerkers jou gekozen als hun vertegenwoordiger. Daarnaast is het in ieders belang dat de onderneming succesvol is.
Het is zaak, dat je als OR als een goed geolied team samenwerkt, in het belang van jezelf, de medewerkers én de onderneming.
Dat betekend in eerste instantie al, dat je een team moet vormen. Dat je elkaar kent en op elkaar kunt vertrouwen.
Een goede onderlinge basis van vertrouwen is noodzakelijk. Dat wil zeggen, dat er geen onderlinge strijd moet zijn. Geen haat en nijd, elkaar geen vliegen afvangen, één gezamenlijk doel hebben en daar als team achter staan.
Daarnaast is het belangrijk dat je weet waar ieders kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen liggen. Zowel van jezelf als van je teamleden.
Dan ben je ook in staat, om een SWOT-analyse te maken van jouw OR. Met dat alles in de hand, kan je de onderlinge taken gaan verdelen, om op alle fronten goed te functioneren.
Alles in het belang van je collega’s én het bedrijf.

Crisis, en nu?
Juist nu kan een OR van cruciaal belang zijn voor het goed functioneren van het bedrijf.
Inderdaad, een moeilijke tijd. Maar ook een tijd van uitdagingen.
Nu kan je laten zien wat je waard bent!
Natuurlijk zit er een kans in, dat er een reorganisatie moet plaatsvinden, dat er nare maatregelen genomen moeten worden.

Maar….. goede ideeën komen vaak voort uit kennis, simpelheid en ervaring. Maak daar gebruik van! Een goed idee komt vaak uit onverwachte hoek.
Dat betekend dat iedereen in het bedrijf zo vroeg mogelijk betrokken moet zijn bij alle gebeurtenissen. Alle scenario’s kunnen de revue passeren.
Hoe beter iedereen geïnformeerd is, hoe meer iedereen zich betrokken voelt bij het wel en wee. Dat betekend ook, dat je kunt vragen welke ideeën je collega’s hebben, vanuit praktijk en misschien ook wel vanuit de simpelheid.

Als er goed wordt samengewerkt, er een goede betrokkenheid is bij het bedrijfsresultaat, is de kans op succes het grootst. Zelfs na een reorganisatie waarbij ontslagen vallen, zal het overgebleven personeel zich snel kunnen herstellen. Dit komt het beoogde resultaat ten goede.

De OR heeft daar dus samen met de directie een belangrijke functie in.
Denk niet: “het komt allemaal op onze schouders terecht”. Maak gebruik van alle kwaliteiten die in de onderneming beschikbaar zijn.
Daarvoor is het noodzakelijk, eerst je eigen kwaliteiten te kennen en een echt OR-Team te zijn!

Suc6

Ferrie Damhuis
LifeCoach & Trainer
(ervarings deskundig)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: