Spring naar inhoud

Bezuinigingen veroorzaken vaak verliezen

Bezuinigingen veroorzaken vaak verliezen
In paniek bezuinigen schiet vaak het doel voorbij

Bezuiniging lijkt in deze tijd het toverwoord. Bij veel bedrijven en instellingen leeft het idee, dat bezuiniging de oplossing is voor verbetering van het bedrijfsresultaat.
Voor vele werknemers hangt dit woord als een zwaard van Damocles boven het hoofd.
Bezuinigingen houden immers heel vaak in: reorganisatie van het bedrijf, vaak gepaard gaand met ontslagen. Met alle gevolgen van dien.
Uit een soort van ‘blinde paniek’ voeren veel bedrijven, organisaties en instellingen bezuinigingen door, zonder na te denken over hoe het ook anders kan.
Natuurlijk, de personele kosten zijn vaak de grootste kostenpost. Het is eenvoudig om te bezuinigen als je in deze kosten snijdt. Maar………… wat zijn de consequenties……… is het de oplossing?

Wat gebeurt er vaak?
Oke, het is altijd juist om je organisatie door te lichten en te kijken of je de efficiëntie van de werknemers kan vergroten. Een doorlichting van de kosten op efficiëntie is ook altijd goed.
Maar wat zou er gebeuren wanneer je met je organisatie op zoek gaat naar mogelijkheden om je omzet c.q. resultaat te verhogen op andere manieren? Welke organisatie kijkt hier naar?
Vrijwel iedere directie knijpt z’n billen samen en stelt vaak zonder inmenging van het personeel een bezuinigingsplan op. Bezuiniging, vrijwel uitsluitend gebaseerd op kostenbesparing. Gevolgen voor de werknemers: gedwongen ontslagen, hogere werkdruk op overgebleven werknemers, spanningen, onzekerheid, ontevredenheid, toenemend ziekteverzuim en zo voort.
Gevolgen voor het resultaat: fouten in leveringen, inefficiënte bedrijfsvoering, ontevreden klanten, onduidelijkheid bij klanten, bekende contactpersonen zijn weg, minder omzet, minder winst…… Is dat het beoogde resultaat wat we willen? Nee toch?

Een andere manier?
Is er een bedrijf wat zijn werknemers betrekt bij de situatie? Welke directie vraagt zijn werknemers om creatieve ideeën om het resultaat te verbeteren, hoe efficiënter gewerkt kan worden?
Heel veel werknemers zijn erg betrokken bij hun bedrijf. Weten vaak beter hoe de praktijk werkt dan de directie.  Tenslotte is het zeker ook het belang van de werknemers dat hun bedrijf goede resultaten boekt.
Door de werknemers hier bij te betrekken, zijn ze allen meer gemotiveerd, klantvriendelijker door bekendheid met de noodzaak voor een beter resultaat, minder ziekteverzuim en zo voort.

Dus kan het ook anders!
Ga uit van het positieve. Er is niet maar één manier om het resultaat te verbeteren.
Kostenbesparing is een manier, maar ‘out of the box denken’ is een andere. Betrek je grootste fans bij je probleem…… je trouwe werknemers!
Wellicht een grote kans op succes.

Ferrie Damhuis is LifeCoach & Trainer. Een kennismakingsgesprek is gratis. Bel:06-53615732
http://www.pblcoaching.nl of neem contact op per e-mail.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: