Spring naar inhoud

De Kunst van het loslaten…. in werk én privé

Het enige wat constant is in het leven, is veranderingen. Alles wat leeft op deze aarde is van voorbijgaande aard. Het is ook een natuurlijk proces, De seizoenen zijn daar een mooi voorbeeld van. En elke verandering vraagt steeds weer om een afscheid, het kunnen loslaten van wat je kent. Pas als het afscheid is gelukt, zijn we in staat om het nieuwe toe te laten en kan er iets nieuws groeien. Wil je in leven blijven, dan ben je genoodzaakt om steeds weer te veranderen. Want wat niet verandert, wordt star en droog.

Geef ruimte aan je leven
Het lijkt allemaal zo eenvoudig om te laten gaan wat niet goed meer is of waar je last van hebt. In de praktijk blijkt het echter helemaal niet zo simpel. De meeste van ons kiezen voor hun ontspanning een vertrouwde omgeving of vertrouwde gewoontes, zélfs als ze onrustig aanvoelen. Dan nog voelt het veiliger, vertrouwder dan het onbekende. Een andere omgeving of situatie vinden we altijd eng omdat je niet weet wat je er voor in de plaats krijgt. Daarom blijven we meestal liever waar we zijn en houden het ’t liefst bij het vertrouwde. Maar…dat biedt geen echte ontspanning. Die ontstaat pas als jij je leven leeft en er voor kiest om alles wat ‘normaal en vertrouwd’ is, los te laten.

Wat levert het je op?
Wanneer jij je bewust wordt wat het vasthouden van wat je niet meer nodig hebt je kost, kan het je helpen om makkelijker los te laten. Kijk eens naar wat je echt in het diepst van je hart verlangt, en ga eens na wat het je zou opleveren als jij je hart zou volgen. Loslaten geeft ruimte, vrijheid en nieuwe energie. Natuurlijk, je zal eerst energie moeten steken in het proces van loslaten. Maar daarna levert het op…. Het biedt nieuwe perspectieven, mogelijkheden en kansen. In die ruimte ontstaan er nieuwe dingen, die je voordien zelf nauwelijks hebt kunnen bedenken. Je creëert ze als het ware zelf, doordat jij jezelf ruimte en kansen geeft.

Wil je ook leren loslaten?
Ik kan me voorstellen dat je, wanneer je dit leest, ook graag wilt kunnen loslaten. Wie wil dat niet? Wat je kunt doen, is je laten begeleiden door een Life Coach. Dat is een individueel traject. Ook kan je deelnemen aan de 2-daagse workshop ‘Zelfvertrouwen en assertiviteit’ of Persoonlijke Effectiviteit.
Als je namelijk inzicht krijgt in wat jouw belemmeringen zijn en daarnaast werkt aan zelfacceptatie en zelfwaardering, kom je beter in contact met jezelf. Je kunt makkelijker ontdekken wat je zelf écht wil. Je komt in beweging en leert om bewuster en vanuit een ander inzicht naar dingen te kijken en te leven in het NU.

Nieuwe deuren openen
Doe je de ene deur dicht, dan opent als vanzelf weer een nieuwe. Hou je vast aan het oude, dan is er geen ruimte voor nieuw. Loslaten is minder angstig zijn en jezelf meer liefhebben (acceptatie en waardering). Hou van jezelf en gun jezelf een betere toekomst. Er is maar één moment, en dat is NU. Vandaag is de éérste dag van de rest van je leven, maak er wat van!

Ferrie Damhuis is Life Coach & Trainer. Specialisatie Rouw-/ verliesverwerking, traumaverwerking, Relatie en Levenscoaching. Een kennismakingsgesprek is gratis.
Bel: 06-53615732 of neem contact op per mail.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: