Spring naar inhoud

Reorganisatie geeft stress

Bij méér dan 40 procent van de werknemers die de afgelopen jaren een reorganisatie meemaakten, leidde het veranderingsproces tot gezondheidsklachten. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Klachten zijn te voorkomen door werknemers meer inspraak en informatie te geven bij veranderingen. Reorganisaties hebben een groot effect op werknemers. Zowel vóór en tijdens de reorganisatie, maar ook ná de implementatie. Het is belangrijk dat werkgevers daar rekening mee houden, niet alleen in de veranderingen zelf, maar vooral in de communicatie en begeleiding.

Slapeloosheid
Met name stress, spanningen en slapeloosheid scoren hoog bij de gezondheidsklachten. Aan een kwart van de werknemers is niet meegedeeld waarom veranderingen moesten plaatsvinden op het werk. Een aantal tast na afloop nog steeds in het duister over het waarom.
Werknemers kunnen meestal geen invloed uitoefenen op de veranderingen, niet als groep, noch individueel. Slechts een klein percentage van de medewerkers hebben enige mate van invloed op veranderingen in de eigen werksituatie. Als werknemers meer invloed hebben, ontstaan er minder gezondheidsklachten, zo blijkt.

Onrust en werkdruk
Werknemers staan in het algemeen positief tegenover veranderingen op het werk. De meerderheid huldigt een standpunt als 'veranderingen leiden tot nieuwe uitdagingen'. Ook vinden veel werknemers dat in het eigen bedrijf best efficiënter kan worden gewerkt.

Omdat veel reorganisaties voortkomen uit bezuinigingen in deze tijd, ontstaat veel onrust en onzekerheid over het hebben van werk. “Zekerheden” vallen weg. Voor degene die hun werkplek behouden, neemt de werkdruk vaak toe.

Zorgen en irritaties
Tweederde van de werknemers maken zich zorgen over de toekomst op het werk.

Door het afvloeien van collega’s als gevolg van een reorganisatie, hebben werknemers ook te maken met verlies en rouw. Ze moeten immers afscheid nemen van vertrouwde collega’s en werksituaties. Veranderingen hebben ook gevolgen voor het privéleven van werknemers. Met name irritaties in de omgang met anderen en verwaarlozing van privétaken

Begeleiding

Werkgevers doen er goed aan om de werknemers bij een reorganisatie te laten begeleiden door een coach. En dat gedurende het hele traject (óók na implementatie). Het voorkomt onrust en verlaagd ziekteverzuim en kan zelfs burnout voorkomen.

Ferrie Damhuis is Life Coach/Counselor.

Een kennismakingsgesprek is gratis. Bel: 06 - 53 61 57 32

aangesloten bij de NOBCO & EMCC

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: