Spring naar inhoud

Verlies: het overkomt iederéén

Verlies overkomt iedereen en het komt meestal onverwacht. Het is nooit gemakkelijk.  Verlies is het besef van het gemis van iets of iemand die je dierbaar is. Verlies is er in vele vormen. Meestal wordt het eerst gedacht aan het overlijden van een dierbare.

Maar je kunt stellen, dat je alles wat je dierbaar is, kunt verliezen. Dan heb ik het dus óók over het verlies van: een relatie door scheiding, een goede vriend(in) door verhuizing, je baan, je collega’s, een reorganisatie, je huisdier, je gezondheid, je vitaliteit, je huis, je dromen, je status, een burnout, je vruchtbaarheid,  –(en zo kan je nog wel even door gaan).

En al die vormen kunnen veel pijn en verdriet brengen.

Het verlies van iemand van wie je houdt, is misschien wel het ergste. Maar… dat is voor iedereen verschillend. Dat kan je niet voor anderen inschatten.

Rouw is een natuurlijke reactie op ingrijpend verlies.

Iedereen uit en verwerkt zijn rouw op een andere manier, maar het proces en het einddoel - acceptatie en daarna de opbouw van de nieuwe situatie - zijn hetzelfde.

Rouw is een vorm van genezing - misschien wel de psychische tegenhanger van de genezing van een wond. Direct na een ernstig verlies komt de eerste schok en intense pijn die je helemaal opslokken. Rouw maakt een grote stroom emoties los, zoals bloed uit een wond stroomt. Na verloop van tijd maakt het verdriet plaats voor de vorming, langzaam maar zeker, van een korst en later een litteken: er ontstaan weer positieve gevoelens en je hebt je aan je verlies aangepast. De wond doet misschien soms nog pijn, ook jaren later, maar het is een oude wond, een genezen wond. Een litteken met een mooie herinnering.

De LifeCoach die met rouwende cliënten werken, kent de verschillende aspecten van het proces, die elkaar al dan niet kunnen opvolgen. De eerste reactie op verlies bestaat meestal in schrik en ontkenning. Ontkenning is een natuurlijke vorm van verdoving en kan een buitengewoon nuttig mechanisme zijn om op een basaal niveau te blijven functioneren als het verdriet in zijn volle omvang verwoestend zou werken. Ontkenning kan worden gevolgd of afgewisseld door een reeks sterke emoties, waaronder schuldgevoelens, woede - om het verlies zelf - en extreem verdriet. Vaak is dat intense verdriet een noodzakelijk onderdeel van het rouwproces, omdat het staat voor onbewuste acceptatie van het verlies. Zodra de acceptatie bewust wordt, kan het verlies worden verwerkt - soms zelfs worden gezien als een geschenk dat tot een nieuwe levensfase leidt.

Hoe moeilijk het rouwproces ook is, het mag niet worden vermeden of genegeerd. Onderschat het niet! Want als je opnieuw met verlies te maken krijgt, kan de onderdrukte rouw weer opspelen en je lichamelijke en geestelijke welzijn ondermijnen. Je moet door je rouw heengaan, ermee kennismaken, je rouw omhelzen. Dan kun je ook leren van rouw - bijvoorbeeld om je verborgen krachten te herkennen, meelevender te zijn en de kostbaarheid van wat je bezit meer te waarderen. Iedereen verandert van zijn verlies. Het is zaak het verlies te gebruiken als een weg naar grotere geestelijke gezondheid.

Ferrie Damhuis is LifeCoach / Counselor. Specialisatie Rouw-/ verliesverwerking, traumaverwerking, Relatie en Levenscoaching. Een kennismakingsgesprek is gratis. Bel:06-53615732

aangesloten bij de NOBCO & EMCC

1 gedachte over “Verlies: het overkomt iederéén

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: