Spring naar inhoud

Body Drum Release (BDR)

BodyDrumRelease is een methode waarbij de Life Coach afwisselend trommelt op de linker- en rechterkant van het lichaam van de cliënt. Daardoor raakt de cliënt diep ontspannen, worden de hersenhelften bilateraal gestimuleerd en ontstaat er een verruimd bewustzijn. Tevens komt de cliënt beter in contact met zijn gevoel en wordt de intuïtie en creativiteit geprikkeld. Er wordt voornamelijk op de schouders getrommeld, maar soms ook op het hoofd, de rug, de armen, de handen, de benen of de voeten.

BodyDrumRelease is ontdekt rond 2000. De methode is geïnspireerd door o.a. de psychotherapie van de psychiater Wilhelm Reich (1897 – 1957), massage, cognitieve gedragstherapie, Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), Hypnotherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Kinesiologie (Touch for Health).

Het effect van BDR is vergelijkbaar met het effect van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), dat uitgebreid wetenschappelijk is onderzocht met o.a. hersenscans. EMDR wordt veel door psychotherapeuten gebruikt bij de behandeling van psychotrauma's en angsten. Bij EMDR wordt daarvoor een strikt protocol gebruikt van acht stadia.

BodyDrumRelease is vooral geschikt als ondersteuning bij coaching, besluitvorming, creatieve ontwikkeling en diverse vormen van energetisch lichaamswerk. Peter Krijger heeft hiervoor een sterk vereenvoudigde en intuïtieve werkwijze ontwikkeld die slechts uit twee stadia bestaat: optrommelen en intrommelen.

Body Drum Release (BDR)

Hoe werkt BodyDrumRelease?

BodyDrumRelease brengt een krachtig bilateraal proces op gang. Dat wil zeggen dat er door het afwisselende trommelen heel veel zenuwprikkels over en weer gaan tussen de beide hersenhelften. Het effect van BDR is te vergelijken met de bilaterale activiteit van de REM-fase (Rapid Eye Movements) tijdens het dromen. Het meest opvallende verschijnsel van de REM-slaap is dat de ogen heel snel heen en weer bewegen. Dit hangt samen met de stimulatie van beide hersenhelften. De REM-slaap is voor iedereen nodig om de spanningen van het dagelijks leven te verwerken en een plekje te geven in de hersenen. Als we te weinig slapen en dromen, worden we erg gespannen. BDR bootst de REM-fase na: de cliënt is net als tijdens het dromen bezig met het verwerken en integreren van psychisch materiaal doordat beide hersenhelften bilateraal worden gestimuleerd.

De effectiviteit van de bilaterale stimulatie die door BDR teweeg wordt gebracht, is wellicht niets anders dan een actief stimuleren van beide breinhelftenterwijl we op de een of andere manier met psychisch materiaal bezig zijn, of dat nu om het verwerken van emoties gaat, het oplossen van problemen, het stimuleren van de intuïtie en creativiteit of het maken van een goede beslissing. Ook voor stressmanagement is de methode heel geschikt.

Tijdens het trommelen wordt de cliënt ontspannen en komt er een stroom van gedachten en beelden op gang die veel inzichten geven. Soms komen er ook emoties boven die meestal onmiddellijk worden verwerkt. De verhoogde hersenactiviteit wordt geïntegreerd met de gedachten in het bewustzijn. Het is een methode waarvan de positieve effecten al na de eerste sessie merkbaar zijn. Vaak zijn de resultaten enkele dagen of weken na de sessie zelfs nog beter. Cliënten zien na enkele sessies dat negatieve beelden, emoties en gedachten vervagen en minder toepasselijk worden, terwijl positieve gedachten en gevoelens juist levendiger en waardevoller worden.

Voor de meeste mensen is alleen trommelen op de schouders voldoende. Trommelen op het hele lichaam - de ‘full bodydrum' – is vooral goed voor mensen die beter in hun gevoel willen zakken en krachtiger met de voeten op de grond willen staan.

BodyDrumRelease leidt er o.a. toe dat de cliënt meer zelfvertrouwen krijgt, beter weet wat hij wil, stress loslaat en ontdekt wat zijn beste competenties zijn. De cliënt ‘zakt meer in zijn lichaam’ waardoor hij zich krachtiger voelt. Alle methoden en technieken die in coaching, psychotherapie en counseling worden gebruikt kunnen met BDR worden gecombineerd en worden daardoor effectiever. Dat komt omdat zowel de mentale, emotionele als neuronale niveaus van de mens met elkaar worden verbonden en geïntegreerd. Met andere woorden: de geest en het lichaam worden via deze methode op krachtige wijze met elkaar verbonden.

De afwisseling van het werken op mentaal, emotioneel en fysiek niveau is de grote kracht van BDR. Sommige mensen zakken dermate diep in hun gevoel dat ze in contact komen met hun ziel en spirituele ervaringen krijgen.

De procedure

 1. In een kort voorgesprek dat meestal maar vijf tot tien minuten duurt, wordt even gepraat over de hulpvraag: stress, een levensprobleem, zelfvertrouwen of een belangrijke beslissing, inclusief de bijbehorende gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.
 2. De cliënt zit op een actieve stoel met een rechte, niet al te hoge leuning.
 3. De begeleider staat achter de cliënt.
 4. De cliënt sluit de ogen en de begeleider begint langzaam en regelmatig op de schouders van de cliënt te trommelen.
 5. Er wordt afwisselend op de linker en rechter schouder getrommeld: links – rechts – links – rechts – enz.
 6. De begeleider vraagt de cliënt of het trommelen niet te hard, te zacht, te snel of te langzaam is. De cliënt corrigeert eventueel de trommelaar.
 7. Er wordt niet gepraat.
 8. De begeleider trommelt vijf minuten.
 9. Hoe regelmatiger het trommelen, hoe meer de cliënt zich ontspant en hoe meer het bewustzijn zich verdiept en verruimt.
 10. Mocht de regelmaat er uit gaan als er sneller wordt getrommeld, dan verlaagt de begeleider het tempo tot het trommelen weer strak is.
 11. Het is belangrijk dat elke trommelslag even hard is.
 12. Als je ervaring met drummen hebt, krijg je misschien de neiging allerlei ritmische variaties bij het trommelen aan te brengen. Doe dit zo min mogelijk. Een lichte variatie is OK, maar mag de concentratie van de cliënt niet afleiden. Bespreek dit met elkaar.
 13. Na vijf minuten stopt de begeleider met trommelen en vraagt wat de cliënt ervoer. Eventueel kan de kracht of snelheid van het trommelen worden gewijzigd. In het begin ervaren vrijwel alle cliënten alleen ontspanning.
 14. Na een paar minuten praten wordt er weer getrommeld, maar nu langer.
 15. De cliënt mag tijdens het trommelen af en toe zeggen wat er in hem op komt.
 16. Sommige cliënten praten teveel. Dan wordt de cliënt gevraagd minder te praten.
 17. Er zijn ook veel cliënten die tijdens het trommelen liever niet praten omdat ze dan dieper in hun gevoel zakken.
 18. Sommige cliënten vinden het niet prettig als er op de schouders wordt getrommeld. Dat duidt meestal op spanning in de schouders. De begeleider vraagt dan of hij door de stress mag heen trommelen. Dat leidt meestal tot oplossing van de stress en soms tot emoties en inzicht in de betekenis van die stress. Als de cliënt écht niet wil dat er op de schouders wordt doorgetrommeld, dan gaat de begeleider op de bovenarmen of op de rug trommelen.
 19. Tijdens het trommelen stelt de begeleider af en toe wat vragen:

Wat gaat er door je heen tijdens het trommelen?

Wat voor inzichten heb je nu?

Krijg je beelden of herinneringen?

Wat voel je?

Wat zou je graag willen?

Als deze vragen zijn beantwoord, komen er wellicht andere onderwerpen ter sprake. Zorg er echter voor dat de cliënt niet van de hak op de tak springt. Praat niet teveel, anders gaat de cliënt uit zijn gevoel.

De twee fases: optrommelen en intrommelen

 1. Alle sessies hebben de twee fases van optrommelen en intrommelen. De tweede fase volgt altijd op een natuurlijke wijze na de eerste fase.
 2. Tijdens het optrommelen komen er inzichten of emoties los. Soms moet er een pijnlijke emotie verwerkt worden.
 3. Vaak is er ontroering.
 4. Het intrommelen neemt het grootste deel van de tijd in beslag.
 5. Na verloop van tijd gaan cliënten vaak belangrijke conclusies trekken.
 6. Vervolgens neemt de cliënt een belangrijk besluit om bijvoorbeeld positiever over zichzelf te denken, duidelijker te communiceren, meer te gaan doen wat hij écht graag wil of op een andere manier met andere mensen om te gaan.
 7. Er wordt even gepauzeerd om te praten over het nieuwe besluit.

Het besluit wordt er in de tweede fase ingetrommeld. De cliënt gaat zich steeds positiever op de toekomst oriënteren met nieuwe inzichten en een toegenomen gevoel van vrijheid en kracht.

 1. Tijdens de tweede fase zegt de cliënt een paar keer hardop wat zijn nieuwe besluit of positieve gedachte is, terwijl de begeleider op hem trommelt.
 2. Na enkele herhalingen hoeft de cliënt niet meer te praten en wordt er alleen getrommeld.
 3. Wanneer de cliënt zich van top tot teen goed voelt, is de sessie klaar.
 4. De meeste sessies duren een half uur tot een uur.

In het begin van een sessie kan een cliënt soms heen en weer gaan tussen de twee fases, maar uiteindelijk raakt de cliënt goed verankerd in de tweede fase en schiet niet meer terug in de fase van optrommelen.

Ferrie Damhuis  is Life Coach / Counselor, voor iedereen die meer willen halen uit eigen kwaliteiten, talenten en authenticiteit. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: Bel: 06-53615732 

aangesloten bij de NOBCO & EMCC

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: