Spring naar inhoud

Voice Dialoque

 

Voice Dialoque

Wat is voice dialogue
Volgens de opvattingen van Voice Dialogue methode (afgekort VD) zijn er verschillende deelpersoonlijkheden in ieder mens aanwezig. Iedereen heeft een rationele en een emotionele kant, een verzorgende en ontvangende kant, een kwetsbare en een krachtige kant enzovoort. Afhankelijk van je vroegere ervaringen (wat er werd beloond en wat er werd bestraft) is de ene kant sterker ontwikkeld dan de andere en heb je sommige kanten verstoten. Dit heeft als gevolg dat je niet van al je potentiële kwaliteiten gebruik kunt maken en dat je in sommige gevallen tegen problemen oploopt.

Ter verduidelijking: Vanuit VD kun je je totale persoonlijkheid met een autobus vergelijken. De chauffeur van deze bus is dan je ego. Dat deel van jou dat bewuste keuzes maakt. Natuurlijk zijn er ook passagiers in de bus. Deze passagiers zijn de verschillende delen of kanten in jou. Je kunt ze herkennen aan de stemmen die je hoort in je hoofd ("je doet het niet goed" (criticus), "dit kan beter" (perfectionist), "je moet aardig zijn voor iedereen" (pleaser) enz).
In een gezonde situatie hebben de passagiers onderling vaak contact of kennen ze elkaar. En wat nog veel belangrijker is, ze staan in contact met de chauffeur van de bus. Zo maken ze aan de chauffeur duidelijk wat hun wensen zijn en brengen ze ook ieder hun eigen kwaliteiten naar voren. De chauffeur heeft de eindbeslissing. In de gezonde situatie komen alle passagiers aan de beurt en wordt hun verhaal gehoord.

Dominante en verstoten delen.
In een "ongezonde" situatie zijn bepaalde delen of erg dominant aanwezig (een primair deel van jezelf) of worden ze juist genegeerd (verstoten deel van jezelf). Bij veel mensen is bv. de drammer dominant, dit is het deel dat altijd maar doorgaat en nooit uit kan rusten. Bij iemand met een dominante drammer zou het kunnen dat dit deel op een bepaald moment naar voren stormt in de bus en de chauffeur uit zijn stoel sleurt, zelf achter het stuur gaat zitten en de bus gaat besturen. Dan "leef" je dus vaak je drammer. Het gevolg hiervan kan zijn dat je overspannen raakt, een burn out krijgt of bv ME ontwikkeld. Verstoten delen daarentegen leef je juist nooit waardoor je ook geen gebruik kan maken van de kwaliteiten van dat deel (bv. de kwaliteit van kunnen relaxen).

Een voorbeeld:
Een moeder heeft last van woede aanvallen en overmatige irritatie. Ze vindt dat ze altijd voor haar kinderen klaar moet staan (verzorgende kant in haar) en kan nooit tijd voor zichzelf nemen of nee tegen haar kinderen zeggen (kant in haar die eigen behoeften belangrijk vindt, in dit geval rust nemen). Door de dag heen merkt ze een sterke behoefte aan rust en raakt steeds geïrriteerder. Het deel in haar dat voor eigen behoeften kiest en haar verzorgende deel zijn hier constant in conflict met elkaar waarbij de verzorgende kant iedere keer wint. De uitdaging is nu ook de kant die voor eigen behoeften kiest toe te gaan laten in haar leven.

Hoe ontstaan delen?
Vaak spelen er ervaringen van vroeger mee waardoor een deel als negatief bestempeld is en verstoten is geraakt. Doorgaande op het voorbeeld van hierboven: Misschien veroordeelde je moeder, toen je klein was, andere moeders die er niet altijd waren voor hun kind of moest je van je ouders altijd klaar staan voor anderen en kreeg je op je kop als je dat niet deed. Hierdoor komt er een negatief stempel op het deel dat voor eigen behoeften kiest en raakt het verstoten. Dit maakt het heel moeilijk om die kant toe te laten in ons leven omdat het je onbewust herinnerd aan de pijn van vroeger (als je bv. op je kop kreeg wanneer je voor jezelf koos ipv te doen wat een ander liever wilde).

In een sessie.
Je kunt Voice Dialogue een beetje vergelijken met familieopstellingen. Je gaat bij VD, net als bij familieopstellingen, verschillende kanten van jezelf opstellen. Het verschil is dat het nu niet om je daadwerkelijke familie gaat die je opstelt maar om je "innerlijke familie" (oftewel de verschillende kanten in jezelf). Bovendien heb je geen buitenstaanders die de rollen op zich nemen maar doe je het zelf.

In een sessie ga je dus verschillende kanten in jezelf ervaren en aan het woord laten. Hierdoor wordt duidelijk hoe zo'n deel ontstaan is en wat de kwaliteiten en valkuilen ervan zijn. Daarnaast ervaar je wat de dynamiek is van het patroon waar je in zit en welke pijnpunten er meespelen. Ook verstoten delen, waar je zelf niet zomaar in kunt komen, kun je onder begeleiding in een sessie ervaren. Als je eenmaal contact gemaakt hebt met zo'n onbekend deel in jou kun je er daarna ook steeds makkelijker gebruik van maken buiten een sessie.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er meer balans komt tussen de delen en je de ene keer het ene deel leeft en ook zo nu en dan het andere deel. Beide delen zijn even "goed" en dragen een kwaliteit met zich mee. Het is fijn als je over beide delen kan beschikken want altijd in dienst staan van je kinderen of andere mensen kan lastig zijn net zo goed als altijd voor eigen behoeften kiezen….(in geval van het voorbeeld van de moeder)

Het bovenstaande is een rationele, visueel gemaakte poging om te beschrijven wat VD inhoudt. Ik zou iedereen die er echt in geïnteresseerd is aanraden een keer een sessie te ondergaan. VD is het ervaren, voelen en aan het woord laten van delen. Ieder deel voelt (energetisch) anders. Er zijn open of gesloten delen, krachtige of zwakke, druk of rustig enz. In een sessie kun je het verschil ervaren en merken dat je zelf tussen delen kunt switchen. Dit is een van de redenen waardoor het zo'n effectieve techniek is en wat het ook zijn meerwaarde geeft.

Zelf ervaren? Maak een gratis kennismakingsafspraak met Ferrie Damhuis

Ferrie Damhuis  is Life Coach / Trainer, voor iedereen die meer willen halen uit eigen kwaliteiten, talenten en authenticiteit. Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: Bel: 06-53615732

aangesloten bij de NOBCO & EMCC

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: